Tips for vintercamping med bobil

Vintercamping med bobil kan være en fantastisk opplevelse. Den friske luften, de snødekte landskapene og muligheten til å oppleve naturen i roligere omgivelser tiltrekker mange. Men vinteren stiller også større krav til både bobilen og campingferdighetene dine. For å sikre en komfortabel og trygg vintercampingtur, er det noen viktige forberedelser du må gjøre. Her er en omfattende guide til tips om vintercamping med bobil.
  1. Forbered bobilen for kulden

Før du legger ut på vintercamping, er det viktig å sikre at bobilen din er klar for de lavere temperaturene.

  • Isolasjon: Sørg for at bobilen har tilstrekkelig isolasjon, spesielt hvis du planlegger å campe i ekstreme temperaturer. Sjekk at vegger, gulv og tak er godt isolerte, og vurder å installere isolasjonsgardiner for å holde kulden ute.
  • Tetting av vinduer og dører: Se etter luftlekkasjer rundt dører og vinduer og tet disse med tettelister eller isolasjonstape.
  • Vinterdekk og kjetting: Monter vinterdekk med godt grep, og ha alltid med deg kjettinger dersom du skal kjøre på isete eller snødekte veier. Har bobilen tillat totalvekt mellom 3500 og 7500 kg er det et ikke et krav til at bilen skal ha med kjetting. Link til Vegvesenet
  • Varmeapparat: Sjekk at varmeapparatet i bobilen fungerer som det skal. Gass- eller dieselvarmere er ofte best egnet for vintercamping, men sørg for at du har nok drivstoff for hele turen.
  • Ikke pakke skap og oppbevaringsrom for fulle. La det være mulig for luft å sirkulere.
  • Bruk fuktballer til å samle opp kondens
 
 
  1. Unngå Frosne vannsystemer

Et av de største problemene om vinteren er vannsystemet i bobilen. Vannrør kan fryse, og det kan skape store problemer.

  • Isoler vannrørene: Sørg for at vannrørene er godt isolerte, eller vurder å bruke varmekabler for å holde vannsystemet frostfritt.
  • Tøm gråvannstanken regelmessig: Hvis gråvannstanken fryser, kan det skape problemer med avløpssystemet. Tøm tanken ofte, og vurder å bruke frostvæske i avløpssystemet.
  • Vannforsyning: Fyll vanntanken kun når du trenger vann, og tøm den når du vet at bobilen skal stå stille over lengre tid i kulden.
 
  1. Bruk egnet utstyrÅ ha riktig utstyr for vintercamping kan gjøre opplevelsen langt mer behagelig.
  • Vintertelt og presenning: Hvis du planlegger å bruke fortelt, sørg for at det er laget for vinterforhold, og bruk en solid presenning for ekstra isolasjon mot snø og vind.
  • Snøskuffer og isskraper: Ha alltid med en snøskuffe og isskrape for å holde bobilens tak og vinduer fri for snø og is.
  • Elektriske tepper og soveposer: Ta med varme elektriske tepper og vinteregnete soveposer som er laget for lave temperaturer, spesielt hvis du planlegger å sove i bobilen uten å ha varmeapparatet på gjennom natten.
 
  1. ¨Strøm og Energiforbruk

Strøm kan være en utfordring under vintercamping, spesielt hvis du camper på steder uten strømtilkobling.

  • Ekstra batteri: Sørg for at du har et godt fritidsbatteri, og vurder å ha et ekstra batteri eller solcellepanel for å holde strømforbruket i gang.
  • Strømsparing: For å redusere strømforbruket, bruk LED-lys og vær bevisst på hvilke elektriske apparater du bruker. Varme og lys trekker mye strøm, så bruk dem med omhu. Skal bobilen eller campingvogna stå lenge bør batteriet lades opp og minuspolen på batteriet kobles fra.
  • Luft godt før du setter på varmen. Det blir fortere varmt med ny frisk luft enn gammel innstengt luft
 
  1. Matlaging og oppbevaring

Matlaging under vintercamping kan være utfordrende på grunn av kulden, men med litt planlegging kan det gå greit.

  • Gass eller propan: Hvis du bruker gass til matlaging, sjekk at du har nok gassflasker. Propan fungerer best i lave temperaturer sammenlignet med butan, som kan fryse i kuldegrader. Det kan være lurt å pakke inn gassflaske i pledd eller annen isolasjon. Gassflaske komposit og aluminium er ikke for vinterbruk , komposit mister gasstrykk ved ca 0 grader aluminium mister trykk ved ca 4-5 minus.Det finnes også Elektrisk regulatoroppvarmning forhindrer, at det dannes istapper inne i gasstrykkreguleringsanlegget. Sikrer en feilfri gassforsyning selv ved vinterforhold.
  • Oppbevaring av mat: Unngå at mat fryser ved å oppbevare det i lukkede, isolerte skap eller bokser. For enkelte matvarer kan utetemperaturen fungere som en naturlig «kjøleskap.

 
  1. Hold varmen om natten

Selv med varmeapparat kan nettene bli kalde, så det er viktig å sikre at du holder deg varm.

  • Lag-på-lag klær: Kle deg i flere lag med klær. Ull er spesielt bra fordi det holder deg varm selv om det blir vått.
  • Sov i varm sone: Hvis det er veldig kaldt, prøv å sove nær varmeapparatet eller på det mest isolerte området i bobilen.
  • Tette dører og ventilasjon: Sørg for at dører er godt lukket om natten, men hold også ventilasjon åpen for å sikre at det er god luftsirkulasjon. Dette hindrer kondens og forhindrer farlige nivåer av karbonmonoksid fra varmeapparatet.
 
  1. Sikkerhetstiltak

Vintercamping krever at du tar ekstra sikkerhetsforanstaltninger for å unngå farer forbundet med kulde og snø.

  • Karbonmonoksid-detektor: Hvis du bruker en gass- eller dieselvarmer, må du ha en karbonmonoksid-detektor for å unngå farlige gassnivåer inne i bobilen.
  • Batterier og varsler: Sjekk røykvarslere og karbonmonoksiddetektorer regelmessig, spesielt siden du ofte vil bruke varmeapparater om natten.
  • Sjekk værmeldingen: Hold deg oppdatert på været. Plutselig snøfall kan gjøre det vanskelig å kjøre ut av campingområdet, så det er viktig å vite hva som venter.
 
  1. Velg Riktig Campingplass

Vinteren er roligere på campingplassene, men det er viktig å velge en plass som er godt egnet for vintercamping.

  • Vinteråpne campingplasser: Ikke alle campingplasser er åpne om vinteren. Sørg for å velge en plass som tilbyr vinterfasiliteter som strømsøyler og oppvarmede sanitæranlegg.
  • Naturlige hindringer: Unngå å parkere under trær som kan slippe tunge grener ned på bobilen din når de dekkes av snø.

Avslutning

Vintercamping med bobil kan være en uforglemmelig opplevelse, men det krever litt mer forberedelse enn sommeren. Med riktig utstyr, forberedelser og en sunn respekt for værforholdene kan du få en fantastisk opplevelse i vinterlandskapet. Planlegg turen godt, hold bobilen varm, og nyt alt vinteren har å tilby fra komforten av ditt rullende hjem!

Flere nyttige mobiltips

Fukt i bobil

Fukt i bobil

Fukt i bobil er et vanlig problem, spesielt i land med fuktig og kaldt klima som Norge. Fuktproblemer kan oppstå på flere måter, som vannsprut fra veien under kjøring, lekkasjer rundt luker, dører, vinduer og gjennom takinstallasjoner som antenner eller solcellepaneler. Slike problemer kan føre til alvorlige skader over tid, som råte og mugg, hvis de ikke oppdages og håndteres i tide.

Les mer