Hvorfor oppstår fukt i bobilen?
Kjøring i regnvær: Når du kjører i regnvær, kan vann sprute opp under bobilen og trenge inn i sprekker og skjøter, spesielt hvis bobilen er eldre og har en bunn laget av vannfast finer. Fukt som trenger inn i treverket kan føre til hevelse, råte og «kjeks», som er tørket fukt som kan trekke til seg mer vann.
Lekkasjer rundt luker, dører og vinduer: Svakheter i tetningsmassene, eller små sprekker, kan slippe inn vann over tid. Dette skjer særlig under kjøring i regnvær eller når bobilen står parkert ute i dårlig vær.
Takgjennomføringer: Gjennomføringer for ledninger, solcellepaneler og andre installasjoner kan også forårsake fuktproblemer. Vann kan samle seg rundt gjennomføringene og fryse til is, noe som kan utvide seg og skade tetninger og installasjoner.
Hva kan du gjøre for å unngå fukt?
Regelmessige fuktmålinger: Det er viktig å utføre fuktmålinger årlig for å avdekke fukt tidlig. Dette kan forhindre store skader før de utvikler seg.
Unngå understellsbehandling: Bobiler som har treverk i bunnen bør ikke understellsbehandles, da dette kan fange fukt inne og føre til raskere råte. Andre biler som har glassfiber under og bybobiler kan understellsbehandles. Brukt et anerkjent antirust senter.
Sørg for god ventilasjon: Hold bobilen godt ventilert, spesielt under lagring, for å hindre opphopning av fukt inne.
Bruk avfuktere: Luftavfuktere kan være nyttige for å redusere fuktighet inne i bobilen etter regn eller vinterlagring. «Fuktballer» er en billig investering og kan kjøpes mange steder.
Hva gjør du hvis du oppdager fukt?
Hvis du merker tegn til fukt, bør du kontakte et verksted eller en caravan-forhandler for en grundig sjekk. Fukt som ikke håndteres tidlig, kan utvikle seg til omfattende skader og helsefarlige forhold.
Ved å ta disse forhåndsreglene kan du beskytte bobilen din mot fuktskader og forlenge levetiden, samtidig som du unngår kostbare reparasjoner i fremtiden.